A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot, a kereskedelmi és egyéb más szálláshelyeket 2020. április végétől további adóintézkedések segítik. A szálláshelyeket meglátogató vendégeknek 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót, mert azt az állam megfizeti helyettük.

2020. április 21-i nappal kihirdetésre került a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet.

A hivatkozott Kormány rendelet 5.§-a értelmében

2020. április 26-i naptól - 2020. december 31-ig

terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie és befizetnie az önkormányzati adóhatóság felé.

Az egyébként „megállapított", de be nem szedett adót azonban a szálláshely üzemeltetőknek - havonta - továbbra is be kell vallani (elektronikusan vagy papír alapon) az önkormányzati adóhatóság felé.

Csak abban az esetben nem kell bevallani a „megállapított" idegenforgalmi adót, ha annak összege nulla (0 Ft). Nulla, azaz 0 Ft a megállapított idegenforgalmi adó akkor, ha az adott hónapban egyáltalán nem volt egyetlen vendég sem és akkor is, ha volt ugyan vendég a szálláshelyen, ám ők valamennyien adómentes /Htv. 31.§ a) - f), ill. helyi rendeleti mentesség / jogcímen tartózkodtak a szálláshelyen.

Ha azonban, adókötelesnek minősülő vendég is eltöltött minimum egy vendégéjszakát az adott hónapban, úgy az idegenforgalmi adóbevallást teljes egészében el kell készíteni (adóköteles és adómentes bontásban) és be kell nyújtani az előírt határidőig. Adófizetési kötelezettség azonban ekkor sem áll fenn.

Így, 2020. április 26-ától – 2020. december 31-ig terjedő időszakban a szálláshely üzemeltető (adóbeszedő) a fentiek szerint jár el azzal, hogy nem kell idegenforgalmi adót beszednie és nem kell tovább fizetnie az önkormányzat felé, a bevallásaiból viszont továbbra is ki kell majd tűnni az adóköteles és adómentes vendégéjszakák számának.

A veszélyhelyzet kapcsán megjelenő jogszabályokról, hírekről, a változásokról folyamatosan frissülő információkat a város honlapján www.rackeve.hu találhatnak az érdeklődők!

Továbbra is jó egészséget kívánunk minden kedves ügyfelünknek és családjának!

Ráckeve, 2020. április 23

Ráckeve Város Önkormányzati Adóhatósága

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom