A Dunával átkarolt sokszínű táj találkozása e vidék. Ez a sokszínűség nemcsak természeti, hanem történelmi és kulturális értékeket is megjelenít. A sziget „fővárosa”- ként emlegetett Ráckeve – mindössze 47 km-re Budapesttől – a középkor legértékesebb műemlékeitől az újkori polgárosodás értékein át napjaink kultúra szeretetét is megmutatja. A város sokrétűségét, a táj változatosságán túl a különböző nemzetiségek és kultúrájuk együttélése adja.

Itt tartózkodások kellemessé tételéhez a Ráckevei látnivalók teljes listáját Városnézés, a további programlehetőségeket a Fesztiválok Ráckevén, valamint az Eseménynaptár 2019. és a Ráckevei Duna-ág és környéke. című kiadványokban találja, amely a Tourinform Ráckeve irodában nyomtatott formában is elérhető.

Ajánlott sétaútvonalak:

Ráckeve Városnéző séta kb. 1-1,5 km 2-3 óra

I. sétaútvonal - Műemlékek nyomában
A „Műemlékek nyomában” séta során megismerkedhetünk Ráckeve város műemlékeivel és szobraival.

Indulás: Tourinform Ráckeve (2300 Ráckeve, Eötvös utca 1.)
Tel.: 24/429-747 Fax: 24/429-747
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.tourinform.huwww.tourinform.rackeve.hu

1. Savoyai Kastély – Kossuth L. u. 95.
Ráckeve legimpozánsabb épülete a barokk Savoyai kastély, melyet 1702-ben kezdtek el építeni Johann Lucas von Hildebrandt építész tervei alapján. A kastély a világi barokk építészet első hazai emléke. Alaprajza a francia Vauy-leVicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. A homlokzaton található szobrok elsősorban épület díszítési feladatokat töltenek be.
Balról jobbra haladva Flóra, Mercurius, Flercules, Anteus kettős szobra látható. A következő Jupitert ábrázolja sasmadarával, majd Hercules oroszlánbőrrel és Minerva következik. A homlokzati sarok kiugró kettőse: a magyar paraszti arcú Aeneas, amint kiviszi hátán Anchisest az égő Trójából. Majd Saturnus alakja a gyermek Dionysossal, végül Neptunus és Diana, a vadászat istennője. 
Jelenleg nem látogatható!

2. Árpád szobor – Árpád tér
A Savoyai kastély melletti kis téren áll Szász Gyula horganyötvözetből készült, távolba mutató kacagányos, pajzsos Árpád Vezér alakja. Az egyetlen vidéki Árpád szobrot a millenniumi ünnepségek során avatták fel. A szobormű hengeres talapzatán Árpád fia, Zsolt születésének ünnepsége látható.

3. Ady Endre Gimnázium – Kossuth L. u. 82
Az épületet Wahner János tervezte. Mintája az Arts and Crafts mozgalom építészetének. Az 1950-ben alapított gimnázium a 300 évvel korábbi 1650 körüli, hajdani kevi algimnázium utódja. A gimnázium értékes műtárgyak otthona: Vagra Imre: Ady fehér márvány mellszobra, Demjén Attila: Ady portréja, Ferenczy Béni: Ady maszkja. A gimnázium előtt látható Ács Károly mellszobra, mely Lontay Antal munkája.
Tel: 24/ 519-050

4. Ács Károly Művelődési Központ – Kossuth L. u. 51.
Hajdan Fekete Sas Vendéglő volt, az épület oldalfalán Ács Károly (1823-1894. költő, műfordító) érdemeit megörökítő emléktábla látható.
Tel: 24/ 518-650
web: www.akmk.hu

5. Keve Galéria és Kőtár – Kossuth L. u. 49.
Átépített középkori épület, lefaragott reneszánsz ajtókerettel, és kis reneszánsz ablak kőkerettel. Egyik termében színes csempéjű, Zsolnay cserépkályha látható. Egész évben különböző kortárs képzőművészeti kiállítások színhelye.
Középkori pincéjében Kőtár /Lapidáriumtekinthető meg.
Tel: 24/ 519-035

6. Kelemen László park
A park névadója az első magyar színtársulat Ráckevére visszavonult igazgatója, aki itt kántoroskodott az 1802. évi nagy tűzvészig. A tűzvész után tűzkárosultként elhagyta Ráckevét és Csanádpalotán halt meg 1812-ben.
A park területén található Ráckeve város hivatalos kikötője is.

7. Árpád Múzeum – Kossuth L. u. 34.
1921-ben építtette Münich Jenő, ráckevei nyomdász lakás és nyomdaműhely céljára. A múzeum állandó kiállítása bemutatja a térség régészeti emlékeit, a középkori múlt tárgyi és okleveles anyagát, Ráckeve történetének sorsfordulóit, a molnár céh dokumentumait és az utolsó hajómalom makettjét.
Tel: 24/ 519-035

8. Patay László Városi Képtár – Kossuth L. u. 26.
Szemelvények láthatók a XX. századi magyar természetelvű festészetből, valamint a városban és a környéken alkotók műveiből. Továbbá megtekinthető Patay László, Munkácsy-díjas, Ráckevén élt festőművész állandó kiállítása.
Tel: 24/ 424-053

9. Vámház - II. Világháborús Emlékhely – Árpád híd lábánál
1930-as évek közepéről származó neobarokk épületet Sebestyén Artúr építette. Városképi szempontból jelentős, hiszen ezzel a kis házzal találkozik először az a látogató aki a hídon érkezik Ráckevére.
Tel: 24/ 519-035

10. Hősök szobra és Ráckeve 1956-os Emlékműve – Hősök tere
Az első világháborús hősi emlékmű 1931-ben készült. A háborúban elesetteknek név szerint nyújt kegyeletet. A kétalakos lendületes szobor egy kürtöt fújó ősmagyar harcost ábrázol, mellette éppen kardot ránt az első világháború katonája.
2016-ban készült emlékmű Párkányi Raab Péter alkotása, az ’56-os hősök áldozatainak állít emléket.

11. Városháza - Tűztorony Kilátó – Kossuth L. u. 25.
1901-ben épült a középkori régi városháza helyén a szecessziós stílusú tornyos, új városháza. Épületében a Városi Bíróság működik. 2009 júniusában megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony-kilátó.A Ráckevei-kistérségben egyedülálló élményt biztosító kilátó szeretettel várja az idelátogató vendégeket, de természetesen a környezetünkben és városunkban élők számára is különleges élményt jelent a közel 40 méteres magasságból megtekinteni a pazar körpanorámát. Tiszta időben tökéletesen láthatók a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai, de akár a Velencei-dombság is, az itt élők pedig felülről is megkereshetik saját házukat, közvetlen lakókörnyezetüket.A téli időjárási viszonyokra tekintettel a kilátó szezonálisan április elejétől — október második hétvégéjéig tart nyitva.
Tel: 24/ 519-090/2-es mellék

Érkezés: Tourinform Ráckeve (2300 Ráckeve, Eötvös utca 1.)
Tel.: 24/429-747 Fax: 24/429-747
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.tourinform.hu

II. sétaútvonal – a templomok nyomán

Indulás: Tourinform Ráckeve (2300 Ráckeve, Eötvös utca 1.)
Tel.: 24/429-747 Fax: 24/429-747
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Honlap: www.tourinform.hu;

1. Szerb templom – Viola u. 1.
1487-ben épült Magyarország egyetlen fennmaradt gótikus szerb temploma. Belső falait késő középkori balkáni stílusú freskók díszítik. A templom szentélyét a hajótól elválasztó ikonosztáz gazdag barokk alkotás, a XVIII. századból származó, magas művészi színvonalú ikonokkal és fafaragványokkal. A különálló harangtornyot 1758-ban építették, mely XVI. századi alapokon nyugvó barokk alkotás.
Tel: 20/347-3868;
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2. Horváth Nepomuki János lakóháza
A Szent János tér 13. alatt álló ház a XIX. században épült klasszicista stílusban. A hosszú ház kapubejáratát befalazták, de az épület udvari részében felfedezhető az egykori tulajdonos címere.

3. Nepomuki Szent János szobor – Szent János tér
XVIII. századi barokk szobor, szépen ívelő talapzatának szélein akantuszlevél dísz, a Szent jobb karján és lábánál angyalka látható. Ezt a katolikus szentet a vízenjárók, a molnárok és a hajósok választották védőszentjüknek.

4. Horváth Nepomuki János síremléke
A Katolikus temetőben a kálvária templom mellett található.

5. Szent István szobor – Szent István tér
A 2000. augusztus 20-án felavatott szobor Rátonyi József, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, amely a Polgármesteri Hivatal előtti téren áll.

6. Katolikus templom – Szent István tér 19.
1791-1799 között épült. Copf stílusú, homlokzatba símuló toronnyal. A főoltár képét Falconer József festette 1800 körül. Belső seccoitPatay László, Munkácsy-díjas, Ráckevén élt festőművész alkotta.
Tel: 70/637-6648

7. János Vitéz Díszkút – Szent István tér
1999-ben készült díszkút Markolt György szobrászművész alkotása. A díszkút létrejöttének alapját egy legenda képezi, miszerint Petőfi, a János Vitéz alakját egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról mintázta.

8. Református templom – Kossuth L. u. 8.
1913-ban, egy középkori alapokon nyugvó gótikus jellegű templom helyére építették neogótikus stílusban. Tornya 43 méter magas, Dobrovszky József tervezte.
Bejáratánál Katona Katalin Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész „A prédikátor” című emlékműve látható, melyet a Reformáció 500 éves évfordulója ihletett.

9. Szegedi Kis István sétány
A Duna-part ezen szakaszán végigsétálva szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk: balra az Árpád híd, jobbra a Senki-sziget szemben pedig a Vadkacsa Szabadstrand látható. Minden szerdán és szombaton a „csónakos” piacnak ad helyet, valamint számos kulturális rendezvény helyszínéül is szolgál a sétány.

10. Ráckevei Hajómalom – Szegedi Kis István sétány
A Ráckevei Vízimalom Magyarország utolsó hajómalmának, az ún. Gyurcsik-féle 12-es sorszámú hajómalom működő rekonstrukciója, mely Mendele Ferenc felmérései alapján közösségi összefogásnak köszönhetően 2007 és 2010 között épült fel. A malom kialakítása az eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók, rajzok alapján történt. Az őrlési technológia személyesen is megtekinthető vasárnaponként.
2017-ben elnyerte az „Év Pest megye Értéke” díjat.
Tel: 20/934-5333;
web: www.hajomalom.rackeve.hu
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

11. Városháza - Tűztorony Kilátó – Kossuth L. u. 4.
1901-ben épült a középkori régi városháza helyén a szecessziós stílusú tornyos, új városháza. Épületében a Városi Bíróság működik. 2009 júniusában megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony-kilátó.A Ráckevei-kistérségben egyedülálló élményt biztosító kilátó szeretettel várja az idelátogató vendégeket, de természetesen a környezetünkben és városunkban élők számára is különleges élményt jelent a közel 40 méteres magasságból megtekinteni a pazar körpanorámát. Tiszta időben tökéletesen láthatók a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai, de akár a Velencei-dombság is, az itt élők pedig felülről is megkereshetik saját házukat, közvetlen lakókörnyezetüket.A téli időjárási viszonyokra tekintettel a kilátó szezonálisan április elejétől — október második hétvégéjéig tart nyitva.
Tel: 24/ 519-090/2-es mellék

Érkezés: Tourinform Ráckeve (2300 Ráckeve, Eötvös utca 1.)
Tel.: 24/429-747 Fax: 24/429-747
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.tourinform.hu

A mindenkori aktualitásokról a Csepel-sziget és Kis Duna mente településein (programok, látnivalók, éttermek, szálláshelyek, stb.) honlapunkon a www.tourinform.rackeve.hu oldalain, valamint a Tourinform Ráckeve irodánkban személyesen is tájékozódhat.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

Tourinform Ráckeve

Tourinform Ráckeve

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

 Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2024. április 18-án  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő-testületi meghívó
2024. április 18-ai ülésre

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom