valasztasÁder János köztársasági elnök 2014. április 6-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők választásának időpontját. A korábbi választásokhoz képest új szabályok léptek életbe. A változásokról, s a legfontosabb tudnivalókról folyamatosan tájékoztatást adunk. Ezúttal a legfontosabb változásokat ismertetjük.

/letölthető dokumentumok: folder  Választások 2014 /

Az országgyűlési képviselők száma jelentősen csökken. 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93 képviselőt országos listán választunk meg. Megszűnik a területi lista, így a 386 képviselő helyett összesen 199 képviselő kerülhet a Parlamentbe.
Jelentős változás, hogy a választás a korábbi kétfordulós rendszer helyett egyfordulós lesz, mely minden esetben eredményes, függetlenül a szavazásra megjelentek arányától.

Ezen a választáson lesz első alkalommal lehetősége az országos nemzetiségi önkormányzatoknak nemzetiségi lista állítására. Nemzetiségi listára azok szavazhatnak, akik kérik, hogy a névjegyzéken az adott nemzetiség polgáraként szerepeljenek. s ennek hatályát az országgyűlési képviselők választására is kérik kiterjeszteni. E nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok már megkapták, melyet a lakóhely szerinti jegyzőhöz kell benyújtani.

Ugyanezen nyomtatvány benyújtásával lehetőség van arra is, hogy a választópolgár megtiltsa a személyes adatainak kiadását, valamint választójoga gyakorlásához segítséget igényeljen (akadálymentes szavazóhelyiség, braille írással készült szavazósablon biztosítása, braille írással készült értesítő megküldése).

A választás napján egyéni választókerületi jelöltre, és pártlistára szavazunk. A nemzetiségi választópolgár – amennyiben az adott nemzetiség listát állított - pártlista helyett nemzetiségi listára szavaz.

Ráckeve már nem egyéni választókerületi központ, a 11. sz. egyéni választókerülethez tartozunk, melynek központja Dabas. Városunkban választási bizottság az országgyűlési képviselők választásán nem működik, csak választási iroda, melynek vezetője a jegyző.

A szavazókörökben szavazatszámláló bizottságok bonyolítják le a szavazást, tagjait a képviselő-testület a februári testületi ülésen választja meg, további tagokat a jelöltek, jelölőszervezetek delegálnak majd.

A szavazókörök számát, sorszámát és területi beosztását 2013. júliusban meghatároztuk, Ráckevén nyolc szavazókör működik, az alábbi helyeken:

Szavazókör száma

Szavazókör megnevezése, címe

1.

Skarica Máté Városi Könyvtár Ráckeve, Kossuth L. u. 9.

2.

Ady Endre Gimnázium Ráckeve, Kossuth L. u. 82.

3.

Ács Károly Művelődési Központ Ráckeve, Kossuth L. u. 51.

4.

Gólyafészek Bölcsőde Ráckeve, Gábor Áron u. 17.

5.

Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky u. 66.

6.

Iskola utcai Óvoda Ráckeve, Iskola u. 48.

7.

Alszegi Óvoda Ráckeve, Vörösmarty u. 40.

8.

Újtelepi Óvoda Ráckeve, Dömsödi út 67.

 A szavazókörökről rendelkező határozat, és annak mellékleteként a térkép, valamint az utcajegyzék a város honlapján, valamint a polgármesteri hivatalban megtekinthető.

A választási kampányra vonatkozó szabályok is több ponton változtak. A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző ötvenedik naptól a szavazás befejezéséig tart, s megszűnik a kampánycsend intézménye. Kampánytevékenység csupán a szavazás napján a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen nem folytatható, továbbá a szavazás napján választási gyűlés nem tartható.
 
Tisztelt Választópolgárok!

A választással kapcsolatban információt kérhetnek a Helyi Választási Iroda Vezetőjétől az alábbi elérhetőségeken:
Személyesen a Polgármesteri Hivatalban (2300 Ráckeve, Szent István tér 4.)

Telefonon a 06-24-523-333 számon
e-mailban a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
 
Mesterné Veszeli Mária
jegyző, HVI vezető

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

 Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2024. május 16-án  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő testületi meghívó 2024. május 16-ai ülésre

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom