valasztas

Tisztelt Választópolgár!

Az alábbiakban szeretném tájékoztatni a 2018. évi országgyűlési választáshoz kapcsolódó, választójog gyakorlásához fűződő lényegesebb információkról.

ÉRTESÍTŐ

A Nemzeti Választási Iroda a február 9-i névjegyzéki adatok alapján február 12. és 19. között küldi meg az értesítést, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár szerepel a névjegyzékben, illetve arról is, hogy melyik választókerületben, szavazókörben szavazhat. A választópolgár – ha nem kapja meg az értesítőt, az megsemmisül vagy elvész – a helyi választási irodától (elérhetőség lentebb) új értesítőt igényelhet. Aki 2018. február 9-ét követően létesített lakcímet Ráckevén, automatikusan megkapja új lakcímére az új értesítőt.

AJÁNLÁS

  • Jelöltajánlásra február 19. és március 5. között van lehetőség.
  • Minden választópolgár a lakcíme szerinti választókerületben, az ajánlóívet kitöltve és aláírva ajánlhat jelöltet.
  • Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, egy jelölt viszont csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza.
  • A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges.
  • A választópolgárok a lakcímük szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától (jegyzőtől) érdeklődhetnek, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ő adataikat tartalmazza. Fontos, hogy a jelölt által leadott ajánlásokat addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak. Vagyis az ezeken felüli – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor.

ÁTJELENTKEZÉS

  • Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.
  • A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni legkésőbb április 6-án 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.
  • Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!

MOZGÓURNA KÉRELEM

  • Azok a választópolgárok igényelhetnek mozgóurnát, akik nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe:
    • egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt,
    • vagy fogva tartásuk miatt.
  • Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak a kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja.
  • Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja a szavazás napján felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen.
  • Mozgóurnát 2018. április 6-án (pénteken) 16.00 óráig a helyi választási irodától, április 8-án (a szavazás napján) 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni.
  • Ha a választópolgár a szavazás napján a lakóhelyétől eltérő településen – vagy ugyanazon a településen, de másik szavazókör területén – tartózkodik, erre a címre is igényelhet mozgóurnát. Ebben az esetben először át kell jelentkeznie a tartózkodási helye szerinti településre. Az átjelentkezést követően lehet mozgóurnát kérni.
  • Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

SZAVAZÁS

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.

A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával).

A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja.

Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet.

Az országgyűlési választásra is kiterjedően nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat. A szavazóköri névjegyzék abban az esetben tartalmazza a választópolgár nemzetiségének megjelölését, ha a választópolgár legkésőbb március 23-án 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján a központi névjegyzékben az országgyűlési képviselők választásának névjegyzékére is kiterjedő hatállyal szerepel nemzetiségi választópolgárként.

DELEGÁLÁS

A szavazatszámláló bizottságokba a jelölőszervezetek, illetve független jelöltek legkésőbb március 23-án 16.00 óráig delegálhatnak tagot. A bejelentést a helyi választási irodánál kell megtenni.

Tisztelt Választópolgárok!

A választással kapcsolatban információt kérhetnek a Helyi Választási Iroda Vezetőjétől az alábbi elérhetőségeken:

Személyesen a Polgármesteri Hivatalban (2300 Ráckeve, Szent István tér 4.)

Telefonon a 06-24-523-333 számon

e-mail-ben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Továbbá ajánlom figyelmükbe a Nemzeti Választási Iroda honlapját (www.valasztas.hu/ogy2018), melyen további hasznos információkat szerezhetnek.

 

Bartal Zita
jegyző, HVI vezető

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom