Tisztelt Lakosság!

Az enyhülő időjárás kedvez a rágcsálók (patkány, házi egér) szaporodásához. Mindkét rágcsáló szorosan kötődik az emberi civilizációhoz, élőhelyük a lakókörnyezetben van. Betegségeket terjesztenek, valamint jelentős gazdasági károkat okoznak. Leginkább érintett területek a gondozatlan, szemetes udvarok, valamint a mezőgazdasági termények tárolására szolgáló épületek. Ott, ahol állattartás folyik és termények vannak az udvaron, melléképületekben, szinte biztos, hogy megjelennek az egerek és a patkányok. A magántelkeken és közterületen való előfordulásuk szorosan összefügg. A rágcsálóirtást mint tevékenységet jogszabály írja elő. Sajnos e kártevők teljes kiirtása szinte lehetetlen, de mindent meg kell tenni azért, hogy számuk csökkenjen, életterük visszaszoruljon.

A települési környezet, továbbá az ingatlantulajdon tisztántartása, az ingatlanon lévő rágcsálók irtása – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény / továbbiakban Eütv. / 73.§ (1) bekezdése alapján – az ingatlan tulajdonosának a feladata. Közterületen (pl. utcákon, tereken, parkolókban) az önkormányzat gondoskodik a rágcsálómentesítésről, ennek megoldása folyamatban van.

A fentiek figyelembevételével tehát a magánterületeken a patkányirtás a tulajdonos kötelessége, melyhez a mezőgazdasági boltokban szerezhető be az irtószer. Vigyázni kell arra, hogy a csalétek kihelyezés úgy történjen meg, hogy ahhoz más állat, esetleg gyermek ne férhessen hozzá!  A csalétket folyamatosan ellenőrizni és pótolni kell.

A jogszabály be nem tartása - védekezés/irtás elmulasztása - esetén az illetékes járási kormányhivatal kötelezheti a tulajdonost a megfelelő rágcsálóirtás elvégzésére.

Kérünk ezért minden ingatlantulajdonost, hogy a rágcsálók elszaporodásának megelőzése érdekében szüntessék meg azokat a helyeket, melyek fészkelő helyként szolgálhatnak számukra. Csak így, lakossági összefogással tudunk hatékony eredményt elérni!

Ráckevei Polgármesteri Hivatal

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom