Kerékpársáv helyes használata – kilábalás a kerékpársáv káoszból

Tekintettel arra, hogy városunkban a Kossuth Lajos utca felújítás során kerékpár sáv kialakítására került sor, a használat szabályairól szeretnék felvilágosítást adni:

Kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt – kerékpárosok egyirányú közlekedésére szolgáló – különleges forgalmi sáv.”

Az útburkolati jeleknél azt olvashattuk, hogy a jelzés sárga színű, illetve a - szabályozás alapján - kerékpársávot kizárólag a bringások használhatják, azon sem segédmotorkerékpárral, sem más járművel, de még gyalogosan sem közlekedhetünk. És igen, elektromos rollerrel, gördeszkával, vagy más sporteszközzel SEM.

Amennyiben az úttesten van felfestett kerékpársáv, akkor csak és kizárólag itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál. Nemcsak szabálytalan, hanem nagyon veszélyes is szembe menni a forgalommal!

kerekpar tabla 1

Egyirányú utcába a forgalommal ellenkező irányból csak az esetben szabad behajtani, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ez esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

kerekpar tabla 2

A kerékpársávot a jobbra tartási, vagy az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.”

„Ha az úttest menetirány szerinti jobb oldalán kerékpársávot jelöltek ki, a jobbra bekanyarodásra - a kerékpár forgalom akadályozása nélkül és ha burkolati jel ezt lehetővé teszi - a kerékpársáv igénybevételével kell felkészülni.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a besorolásnál a kerékpársávon érkezőt nem akadályozhatjuk.

Aki ezen szabályok ellenére mégis úgy dönt, hogy a forgalommal ellentétes irányban kívánja a kerékpársávot használni, szabályszegés 30.000 FT közigazgatási bírság kiszabására számíthat. A hatóságnak ez esetben nincs mérlegelési jogköre, hiszen a jogszabály ezen bírságokkal kapcsolatban fix pénzbüntetéseket határoz.

Természetesen abban az esetben, ha valaki az Ady Endre Gimnáziumtól kerekezik végig forgalommal szemben, ez az összeg annyiszor számítandó, ahány behajtást tiltó tábla ellenére folytatja tovább útját……

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

Ráckevei integrált szociális város-rehabilitáció pályázat VEKOP-6.2.2-15-2016-00004

interalt szocrehab

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom