Tisztelt Ingatlankeresők!
Tisztelt Tervezők, Beruházók, Ingatlanértékesítők!

Az utóbbi időszakban Ráckevén is érzékelhetővé vált a Budapest agglomerációjában megjelent intenzív lakásépítési tendencia. A felfokozott igény, sajnos, vadhajtásoknak is termőtalaja. Mit jelent az önkormányzatnak a betelepülés?

Egyrészt örömet, hogy a település iránt érdeklődés van, pezsgőbb élet, nő az ingatlanadó, és jó esetben a helyi iparűzési adóbevétel.

Ugyanakkor teher, hogy a lakosságszám növekedés terheli a műszaki és humán infrastruktúrát, a szerény lehetőségekből egyre több jogos igényt kell kielégíteni.

Az önkormányzat a településfejlesztési terveivel, szabályozásával próbálja az egyensúlyt fenntartani. Ezek legismertebb eleme a Helyi Építési Szabályzat, mely többek között a fentiek miatt szabályozza adott területeken a létesíthető lakóingatlanok számát.

Például előírja, hogy egy telekre hány lakás építhető, de ezen túl – sajnos – az építéshatósági eljárásokba már a településnek érdemi beavatkozása nincs.

És itt jön a vadhajtás: egyes vállalkozók, akik értékesítési céllal lakóingatlanokat építenek, papíron a megengedett számú lakást építik egy adott telken, de a valóságban több lakás épül, így több lakást tudnak értékesíteni. A hatóságnak nehéz bizonyítania az eltérő lakásszámot, mert nem feltételezheti, hogy a valóságban ez több lakás lesz, hiszen semmi sem tiltja, hogy egy lakásban például két bejárat, két konyha, négy fürdőszoba, két gardrób stb. legyen. A használatba vételi engedélyt ki kell adnia a papíron tervezett épületre.

De tulajdonjogilag, az ingatlannyilvántartásban ez a jogszabályok alapján csak egy lakás marad, ennek megfelelően csak egy házszámot, egy-egy közműbekötést, egy szemetes kukát kaphat, s a rezsivédelmi szabályozása alapján meghatározott átlagfogyasztás szerint is egy ingatlannak minősül, azaz a két család együttes fogyasztása bizonyosan átlag feletti lesz.

Fontos kiemelni, hogy az ingatlan ’nem albetésíthető’, így az egyik család jelzáloghitele esetén a másik család tulajdoni része is a fedezet alapjául szolgál.

Javaslom, hogy a Tisztelt Érdeklődők a fentieket is vegyék figyelembe, hiszen egy ingatlanvásárlás fajsúlyos, hosszú távú döntés. Jelen tájékoztatás közzétételén túl az önkormányzat az ebből eredő problémák orvoslásában nem tud segítséget nyújtani, de mindent megtesz, hogy a jogszabályok szerinti állapotok visszaálljanak, a várost ért sérelmek orvosolva legyenek.

Egyben felhívjuk a tervezők, beruházók, ingatlanértékesítők figyelmét, hogy önkormányzatunk minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, hogy a jogszabályok szerinti állapotokat betartassa, a jogszerűtlen építéseket szankcionáltassa, illetve megszüntesse.

Dr. Jambrik Anna jegyző

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom