Tisztelt Üzlettulajdonos! Az Országgyűlés 2014. december 16-án fogadta el a 2014. évi CII. törvényt "a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról" címmel, amely 2015. március 15-étől lép hatályba.

A törvény összefoglalva arról szól, hogy a kiskereskedelemben megtiltja a vasárnapi munkavégzést, és a kiskereskedelmi napokon (vagyis hétfőtől szombatig) 6 és 22 óra közötti időszakra korlátozza a nyitva tartást - a törvény által megfogalmazott kivételekkel. A kormány a kisvállalkozások támogatásával, a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentésével, és a vasárnapi pihenés elősegítésével indokolta a törvény életbe léptetését.

Ezúton szeretném tájékoztatni a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény néhány fontosabb rendelkezéséről.

A törvény nem vonatkozik a gyógyszertárak nyitva tartására, a repülőtéren kialakított üzletek, közforgalmú vasúti és autóbusz pályaudvarok területén kialakított üzletek, a büntetés-végrehajtási intézeteken belül működő üzletekre, illetőleg az egyes egészségügyi intézmények területén történő kereskedelmi tevékenységre, a piacok, vásárok, üzemanyagtöltő-állomások nyitva tartására, a katonai objektumokon belül lévő üzletekre, a turisztikai szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyeken végzett kereskedelemre, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzlet kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között nyitva tarthat. Az újságot vagy virágot árusító üzletek vasárnapi és munkaszüneti napokon történő nyitva tartását 6 órától 12 óráig korlátozza a törvény.

Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárva tartási időszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárva tartási időszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsorolt segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi a törvény betartását és megsértés esetén az üzletet az első esetben 5-15 napra, a második esetben 30 napra, a harmadik esetben 90 napra, bármelyik következő jogsértés esetén 365 napra bezárja.

Felhívom szíves figyelmüket továbbá, hogy az adatokban bekövetkezett változást - a 210/2009.(IX.29.) Korm.r. 6. § (5) bekezdése alapján – a kereskedő haladéktalanul, a nyitva tartási idő módosítását pedig az azt megelőző 8 napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét, illetőleg a törvény részletes megismerését.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

Ráckevei integrált szociális város-rehabilitáció pályázat VEKOP-6.2.2-15-2016-00004

interalt szocrehab

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom