A hűvösebb napok beköszöntével már sokan bekapcsolták a fűtést, de nem gondolnak arra, hogy a tüzelőberendezéseket, valamint a kéményeket évente érdemes, sőt a jogszabály szerint kötelezően ellenőriztetni kell. A Pest MKI Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség működési területén a Magyar Kémény Kft három kirendeltsége végzi sormunka keretében az égéstermék-elveztő rendszer éves felülvizsgálatát. A 2015 évi sormunkák 75-80 %-át már elvégezték és az év végéig még a fennmaradó ingatlanokban lévő égéstermék-elvezetők ellenőrzését is ütemezés szerint elvégzik.

A sormunkák megkezdése előtt a települések Önkormányzatai értesítik a lakókat – helyi újságok, honlapot, kifüggesztések segítségével –, hogy a településen megkezdődnek az éves ellenőrzések. Amennyiben a kéményseprő ennek ellenére nem jut be az ingatlanba, írásos értesítést hagy az ingatlan tulajdonosának, használójának a következő időpontról, amikor is újból megpróbálja az égéstermék-elvezető felülvizsgálatát elvégezni. Ezeken az írásos értesítőkön megadja az elérhetőségét, melyen időpontot lehet egyeztetni vele, amennyiben az általa megadott időpont nem felelne meg.

Ennek ellenére, sajnos még mindig sok ingatlanhasználó „felesleges zaklatásnak” veszi a kéményseprő-ipari közszolgáltatást, pedig tragédiához vezethet ennek elmaradása. Az országban nagyjából 4,5 millió kémény van, ezek 10-15%-a azonnali beavatkozást igényel. Tragédiát nem csak a kémények elhanyagoltsága okozhat. Életveszélyes lehet az is, ha a kéményből visszafelé áramlik az égéstermék. Ha a tüzelőanyag szilárd, a füst árulkodik a problémáról, a gáztüzelés során keletkező, nagyon veszélyes színtelen és szagtalan és már kis mennyiségben is mérgező szén-monoxid. A szolgáltatást végző szakemberek, jól felkészültek, mérőműszerek segítségével végzik munkájukat, mely során nem csak a kémények tisztítását-, ellenőrzését végzik, hanem a gáztüzelés során keletkező, szén-monoxidot is mérnek. A szén-monoxid mérgezés tünetei nem feltűnőek: fejfájás, szédülés, bágyadtság. Amikor a tünetek feltűnővé vállnak, rendszerint már késő, az ember cselekvésképtelenné válik. A legnagyobb biztonságot a megfelelően alkalmazott szén-monoxid érzékelő berendezés jelenti. A Felhívják a figyelmet a nem kellő körültekintéssel beépített szagelszívók, ventilátorok veszélyeire, főleg akkor, ha fokozott légzárású nyílászárók vannak beépítve az ingatlanba, ezek komoly gondot okozhatnak. Ezek ugyanis, ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, le tudják győzni a kéményben kialakult felhajtóerőt, így az égéstermék nem tud távozni a kéményen keresztül, bármilyen jó állapotban is van az. A kéményseprők felhívják a figyelmet ezekre a problémákra, de a megoldást általában az jelenti, ha épületgépészt hívunk. Érdemes szakember segítségét kérni abban az esetben, ha a kémény tető feletti résznek falazatán barna folt jelenik meg, ha a házban, lakásban a kémény nyomvonalán repedések látszanak, esetleg sárgásbarna elszíneződés jelenik meg a mennyezet alatt. Előfordulhat, hogy a meglévő kémény tovább nem használható, nagyobb kéményjárat, magasabb kémény szükséges. Többek között a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a tüzelőberendezés-cserék előtt ki kell hívni a területileg illetékes kéményseprő-ipari közszolgáltatót egy műszaki vizsgálat erejéig.

Fontos, hogy a gáztüzelő-berendezéseket is évente ellenőriztetni kell, tehát a kéményseprőt akkor is be kell engedni, ha csak gázzal fűtünk, hogy az égéstermék elvezetésével kapcsolatos ellenőrzéseket, a szükség szerinti tisztítást el tudja végezni. Érdemes beszerezni és megfelelő helyen felszerelni egy megfelelő minősítéssel rendelkező szén-monoxid-rézékelőt a tragédiák elkerülése érdekében.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

 Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2024. április 18-án  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő-testületi meghívó
2024. április 18-ai ülésre

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom