Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Ráckeve Somlyó sziget területén (Tutaj utca, Tearózsa utca) rendszeres problémát jelent a közterületen illegálisan elhelyezett kommunális és egyéb hulladék. Az ott életvitelszerűen, illetve üdülőként tartózkodó személyektől folyamatos jelzést kap a Ráckevei Polgármesteri Hivatal, hogy a terület hulladékkal szennyezett és kérik, hogy azt szállíttassuk el. Az ilyen nemű hulladék lerakatok elszállítását a hulladék elszállításáért felelős szolgáltató külön díjazás megfizetése után végzi. 2018. év tavaszi-nyári időszakában ez a költség nagyságrendileg 1.300.000 forintot tett ki, mely az önkormányzat költségvetését terhelte.

A nem kijelölt helyen való hulladékelhelyezést az alábbiakban ismertetett több jogszabály is szigorúan szankcionálja.

Sajnos felelőtlen személyek jogszabályi kötelezettségük ellenére jogosulatlanul helyezik ki közterületre a háztartási hulladékot, ezáltal szennyezik a környeztet, felháborítják a környéken élőket, tartózkodókat, illetve jogtalanul költségbe verik az önkormányzatot.

Tárgyi ügyben a Ráckevei Rendőrkapitányság előtt is tettünk feljelentést a 2012. évi C. tv. Büntető Törvénykönyv 248. §. (1) a) pontjában foglalt hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügyben a rendőrségi eljárás folyik.

Ez a problémakör álláspontunk szerint azonban hatékonyan csak lakossági összefogással kezelhető.

Kérjük Önöket, hogy amennyiben tudomásuk van arról, hogy a fenti büntetőjogi következményeket is maguk után vonó cselekményeket, mely személy (ek) követi(k) el, mely autóból kerül ki a hulladékgyűjtő zsák a nem kijelölt helyre, utca végére, közterületi fák alá, azt kérem jelezzék a Ráckevei Polgármesteri Hivatal, vagy a Ráckevei Rendőrkapitányság felé.

Bejelentő jogosult az adatainak zártan történő kezelését kérni, így nyilvánvalóan nem kell tartani az eljárás során az egyes kellemetlenségektől.

A jelenlegi állapot felháborító és tarthatatlan, melyet csak közös erővel tudunk felszámolni.

Erre tekintettel nyomatékosan felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy csak a szolgáltató által jóváhagyott zsákban helyezzék ki a hulladékot, ellenkező esetben szabálysértés, adott esetben bűncselekményt követnek el.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) 196. § (2) bekezdése értelmében, aki települési hulladékot a

közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, köztisztasági szabálysértést követ el, amelynek elkövetője 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi tényállást is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény ( Btk) 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el. Aki pedig a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy, vagy veszélyes hulladék esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. szerint hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

Környezetünk, természetünk megóvása közös érdek, kérjük segítsék a hatóságok munkáját a jogellenes magatartást tanúsítókkal szembeni küzdelemben.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom