1. Önkormányzat által szervezett szúnyoggyérítés:

Minden alkalommal az Önkormányzatok által megrendelt területen kerül rá sor, az általuk meghatározott légi, illetve földi szúnyoggyérítési eljárással. A szúnyoggyérítési programot az önkormányzatok finanszírozzák. Az önkormányzati összefogásban tizenhét önkormányzat szerepel, ezek Áporka, Délegyháza, Dömsöd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Kiskunlacháza, Majosháza, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom Szigetszentmiklós, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Taksony, Tököl.

Ráckeve Város Önkormányzata a szúnyoggyérítési feladat ellátáshoz 2019. évi költségvetésének terhére 4.244.484 Ft összeget biztosított.

2. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett szúnyoggyérítés:

Állami finanszírozású szúnyoggyérítési program, amelyre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében kerül sor, a központilag meghatározott területeken és időpontokban.

A szúnyoggyérítés időpontjait szakmai alapon határozzák meg, figyelembe véve az időjárási előrejelzéseket, a szúnyogpopulációk területi elhelyezkedését és sűrűségét, a rovarok szaporodási ciklusát, földrajzi sajátosságokat.

Az alkalmazott vegyszerek melegvérű élőlényekre ártalmatlan piretroid származékok (hasonlóan a háztartási rovarirtókhoz, kutya és macskanyakörvekhez, stb.). A gyérítést végző cégek csak a EU vonatkozó ajánlásában szereplő, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által engedélyezett vegyszereket használhatnak.

Az önkormányzataink területén alkalmazott szúnyoggyérítési technológia alapvetően három fő részből tevődik össze.

I. Biológiai gyérítés:

Szabad vízfelületeken alkalmazott szúnyoglárva irtási technológia. Speciális, csak a szúnyoglárvára ható baktériumtoxint alkalmaz, azt földi vagy légi permetezéssel juttatják ki a szabad vízfelületre. Megelőzési védekezési módszer, a szúnyogokat még lárva állapotban kiirtja. Bármikor végezhető.

II. Földi gyérítés:

Speciális gépjárműről melegköd képzéses technológiával, környezetbarát és egészségre ártalmatlan fehérolaj (nem gázolaj!!!) alkalmazásával kijuttatott irtószer, amely a kifejlett rovarral érintkezve fejti ki hatását. Hatósugara kb. 50+50m, leghatékonyabb, ha éjszaka végzik, esőben nem végezhető, viszont jól látható fehér köd képződése kíséri.

III. Légi gyérítés:

Hidegköd képzéses technológiával történik, a vegyszert láthatatlan méretű aeroszollá porlasztva juttatják ki. Egy-egy szórt sáv kb. 50+50 méter. Élővíz felett nem szórható, mert a vízi élővilágot károsíthatja, ezért 50 m-es védősávot kell hagyni vízpartok környezetében. Méhekre veszélyes, melegvérű állatokra és emberre veszélytelen. Esőben nem végezhető, a kiszórt vegyszer nem látható.

A fent felsorolt technológiákat – a biológiai védekezés kivételéve - időben egyszerre célszerű alkalmazni a megfelelő hatásfok eléréséhez. A gyérítés hatékonyságát csípésszámlálással ellenőrzik. Az elfogadott határérték a csípésszám 80%-os, vagy annál jobb csökkenése.

Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által eddig a térségben elvégzett gyérítések:

2019.05.07. - biológiai gyérítés - vízparti agglomerációban

2019.05.28. - földi kémiai gyérítés - Áporka, Dömsöd, Kiskunlacháza, Majosháza, Makád, Ráckeve, Szigetújfalu, Tököl (a többi településen a gyérítés a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt)

2019.06.03. - biológiai gyérítés - vízparti agglomerációban

2019.06.05. - földi kémiai gyérítés - Apaj, Délegyháza, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Lórév, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Taksony

2019.06.12. - földi kémiai gyérítés - Apaj, Áporka, Délegyháza, Dömsöd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Kiskunlacháza, Lórév, Majosháza, Makád, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Taksony, Tököl

Önkormányzati társulás keretében tervezett gyérítés:

Időjárás függvényében a 06.24-i héten földi és légi kémiai gyérítés.

A további gyérítések a folyamatos csípésszámlálás eredményeinek és az időjárás függvényében kerülnek tervezésre.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom