Ezúton tájékoztatjuk Önöket a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet érintő jogszabályváltozásról:


MINDEN MAGYARORSZÁGON MŰKÖDŐ SZÁLLÁSHELYEKNEK MINŐSÍTTETNIE KELL MAGÁT


A szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. tv. 2. § 41. pontja határozza meg a szálláshely-minősítés fogalmát: a szálláshelyek számára előírt minőségi követelményeknek való megfelelés vizsgálata és annak alapján a szálláshelyek minőségi fokozatokba sorolása a szálláshely-minősítő szervezet által. A feladat ellátására a Kormány a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft-t jelölte ki szálláshely-minősítő szervezetként. A szálláshely-minősítő szervezet a minősítés eredményét köteles átadni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére.


A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2022. január 1-től hatályba lépő változata alapján a szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység bejelentését megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálatát és értékelését kérni, a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében.


A szálláshely-szolgáltatásnak folyamatosan meg kell felelnie a minősítéskor megállapított követelményeknek. A szálláshely szolgáltató a szálláshely-minősítésben bekövetkezett változást követően, valamint a szálláshely-minősítés megújítása során kiállított dokumentumot haladéktalanul köteles megküldeni a jegyzőnek, aki a minőségi fokozatba történő sorolást rögzíti a nyilvántartásba.

 

DÍJAK


A minősítési eljárás lefolytatására és a minősítés használatára főszabály szerint díjfizetés ellenében kerül sor. Az eljárási díj a helyszíni audit, az esetleges pótellenőrzés, a minősítési rendszer működtetésének költségeit, valamint az elért minőségi fokozatot tanúsító tábla előállításának költségét fedezi. A Kormány rendelete alapján a díj mértékéről miniszteri rendelet fog rendelkezni. A díj mértéke a jelenleg is érvényben lévő gyakorlat figyelembevételével kerül majd kialakításra, a szálláshely típusától, méretétől, kategóriájától függően differenciáltan. A díjak 3 évre vonatkoznak. Az első kötelező minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja.

 


HATÁRIDŐK

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell a https://szallashelyminosites.hu weboldalon az alábbi határidőkön belül:

 szálláshely reg határidők

 

Amennyiben a szálloda vagy panzió rendelkezik érvényes minősítéssel, úgy a fentiekben meghatározott időpontig azt igazolnia kell a szálláshely-minősítő szervezet felé. A már megszerzett minősítések érvényesek. A minősítések felülvizsgálatára szálláshelytípustól függetlenül 3 évenként kerül sor. Az önértékelést a vonatkozó rendszerüzenet kézhezvételétől számított 45 munkanapon belül köteles elvégezni a szálláshely. Az önértékelés lezárása után - már működő szálláshely esetében - 120 munkanapon belül kerül sor a helyszíni ellenőrzésre. Újonnan létesítendő szálláshely esetében az üzemeltető dönti el, hogy mennyi idő alatt végzi el az önértékelést, ettől számított 15 munkanapon belül kerül sor a helyszíni ellenőrzésre.


A fentiekre való tekintettel kérjük, hogy az érintettek folyamatosan kísérjék figyelemmel a https://szallashelyminosites.hu weboldalon a szálláshely-szolgáltatók számára közzétett információkat, ahol az egyes szálláshely típusokra vonatkozó kritériumrendszert is megtalálja. Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, a hivatkozott jogszabályhelyekben foglaltak tanulmányozását és az ott előírtak teljesítését.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom