Ezúton tájékoztatjuk Önöket a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet érintő jogszabályváltozásról:


MINDEN MAGYARORSZÁGON MŰKÖDŐ SZÁLLÁSHELYEKNEK MINŐSÍTTETNIE KELL MAGÁT


A szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett, az adott szálláshelytípusra vonatkozó követelményeknek. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. tv. 2. § 41. pontja határozza meg a szálláshely-minősítés fogalmát: a szálláshelyek számára előírt minőségi követelményeknek való megfelelés vizsgálata és annak alapján a szálláshelyek minőségi fokozatokba sorolása a szálláshely-minősítő szervezet által. A feladat ellátására a Kormány a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft-t jelölte ki szálláshely-minősítő szervezetként. A szálláshely-minősítő szervezet a minősítés eredményét köteles átadni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére.


A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2022. január 1-től hatályba lépő változata alapján a szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység bejelentését megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálatát és értékelését kérni, a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében.


A szálláshely-szolgáltatásnak folyamatosan meg kell felelnie a minősítéskor megállapított követelményeknek. A szálláshely szolgáltató a szálláshely-minősítésben bekövetkezett változást követően, valamint a szálláshely-minősítés megújítása során kiállított dokumentumot haladéktalanul köteles megküldeni a jegyzőnek, aki a minőségi fokozatba történő sorolást rögzíti a nyilvántartásba.

 

DÍJAK


A minősítési eljárás lefolytatására és a minősítés használatára főszabály szerint díjfizetés ellenében kerül sor. Az eljárási díj a helyszíni audit, az esetleges pótellenőrzés, a minősítési rendszer működtetésének költségeit, valamint az elért minőségi fokozatot tanúsító tábla előállításának költségét fedezi. A Kormány rendelete alapján a díj mértékéről miniszteri rendelet fog rendelkezni. A díj mértéke a jelenleg is érvényben lévő gyakorlat figyelembevételével kerül majd kialakításra, a szálláshely típusától, méretétől, kategóriájától függően differenciáltan. A díjak 3 évre vonatkoznak. Az első kötelező minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja.

 


HATÁRIDŐK

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell a https://szallashelyminosites.hu weboldalon az alábbi határidőkön belül:

 szálláshely reg határidők

 

Amennyiben a szálloda vagy panzió rendelkezik érvényes minősítéssel, úgy a fentiekben meghatározott időpontig azt igazolnia kell a szálláshely-minősítő szervezet felé. A már megszerzett minősítések érvényesek. A minősítések felülvizsgálatára szálláshelytípustól függetlenül 3 évenként kerül sor. Az önértékelést a vonatkozó rendszerüzenet kézhezvételétől számított 45 munkanapon belül köteles elvégezni a szálláshely. Az önértékelés lezárása után - már működő szálláshely esetében - 120 munkanapon belül kerül sor a helyszíni ellenőrzésre. Újonnan létesítendő szálláshely esetében az üzemeltető dönti el, hogy mennyi idő alatt végzi el az önértékelést, ettől számított 15 munkanapon belül kerül sor a helyszíni ellenőrzésre.


A fentiekre való tekintettel kérjük, hogy az érintettek folyamatosan kísérjék figyelemmel a https://szallashelyminosites.hu weboldalon a szálláshely-szolgáltatók számára közzétett információkat, ahol az egyes szálláshely típusokra vonatkozó kritériumrendszert is megtalálja. Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, a hivatkozott jogszabályhelyekben foglaltak tanulmányozását és az ott előírtak teljesítését.

MFF kedvezményezetti infoblokk

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése

szechenyi 2020

Vadkacsa Szabadstrand és Kemping

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom