Tájékoztatjuk Önöket, hogy - a 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett vonatkozó jogszabály értelmében 2021. november 1. napjától - minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltető köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni, továbbá az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek kötelesek ott 2023. július 1. napjától napi szinten adatot szolgáltatni.

A Kormány az NTAK üzemeltetőjeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: MTÜ) jelöli ki.

Részletek:

Minden hazai vendéglátó üzletet regisztrálni kell az NTAK-ba, azonban nem minden regisztrált vendéglátó üzlet köteles az adatszolgáltatásra, mivel a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019.(X.15.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) az online pénztárgépek használatához köti az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A Vhr. 2. § (15) bekezdése értelmében adatszolgáltatásra kötelezett az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet, azaz a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet alapján.

 

Az alábbi három vendéglátóhely típusnak kizárólag a regisztrációs kötelezettséget kell teljesítenie, de adatot nem kell szolgáltatnia az NTAK felé:

  -   munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR'08: 5629 – Egyéb vendéglátás;

  -   rendezvényi étkeztetés, TEÁOR'08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés;

  -   mozgó vendéglátóhely, TEÁOR'08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

 

A KÖVETKEZŐ VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSOK ESETÉBEN FELMERÜLHET (LÁSD KÖVETKEZŐ OLDALAK) A NAPI SZINTŰ ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG IS:

- étterem, TEÁOR'08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

- büfé, TEÁOR'08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

- cukrászda, TEÁOR'08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

- italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

- zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

- gyorsétterem, TEÁOR'08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

- alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR'08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

Bővebb információkért keressék az NTAK információs oldalát: https://info.ntak.hu/vendeglatas, ahol a regisztráció is elvégezhető.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatója
a vendéglátó üzletek NTAK regisztrációjáról és adatszolgáltatásáról


A vendéglátó üzletek adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól szóló 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet értelmében:

  • a 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vendéglátó üzletek számára lesz kötelező az NTAK adatszolgáltatás 2023. július 1-től,
  • a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő szolgáltatók pedig mentesülnek a kötelezettség alól.
  • a 12 millió forintot meghaladó, viszont a 100 millió forintot meg nem haladó 2022. évi nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek üzemeltetői az eredetinél későbbi időpontban, 2024. január 1-jétől lesznek kötelesek az NTAK adatszolgáltatásra.

2023. július 1-jétől már csak NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftverekkel értékesíthetik termékeiket az alábbi kategóriába tartozó szolgáltatók: éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek.

A) A Vendéglátó üzlet regisztrációja

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének – vagyis annak tulajdonosának vagy bérlőjének − regisztrálnia kell vendéglátó üzletét az NTAK-ba. Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:

  • először a központi regisztrációt kell elvégezni,
  • ezt követi az ágazati regisztráció.

A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője a regisztrált vendéglátó üzlet nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi nyilvántartási számot kap. Ez az NTAK regisztrációs szám, amely első két karaktere a vendéglátó üzlet típusára utal, ezt követi 8 számjegy. Emiatt a vendéglátó üzlettípusát nem lehet módosítani, téves rögzítés esetén a vendéglátó üzletet törölni kell, ezt követően lehet újra rögzíteni.

Az adatszolgáltatás 2022. évi nettó árbevételhez kötött szakaszos bevezetése miatt minden vendéglátó üzlet üzemeltetőjének meg kell adni az előző évre vonatkozó árbevételi adatát. A jogszabályi változások miatt az NTAK regisztrációs felület új kötelező beviteli mezővel bővült, így azon szolgáltatóknak is újra be kell lépnie az NTAK regisztrációs felületére, akik korábban már elvégezték a regisztrációt, annak érdekében, hogy kiegészítsék a vendéglátásból származó bevételi adataikkal azt. Fontos információ, hogy a regisztráció csak akkor minősül teljesnek, amennyiben minden információt maradéktalanul megad a felhasználó.


B) A Vendéglátó üzlet adatszolgáltatása - a szoftverválasztást érintő változások, határidők

A jogszabály módosítás értelmében a VENDÉGEM Vendéglátás szoftver szolgáltatónként legfeljebb egy vendéglátó üzletnél használható, feltéve, hogy az adott vendéglátó jogszabályban megfogalmazott számítási mód szerinti bevallott nettó árbevétele 12 és 50 millió forint közé esik. Fontos, hogy az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftver csak abban az esetben jelenik meg a választható szoftverek listájában, ha a szolgáltatási helyhez tartozik olyan vendéglátó üzlet, amelynek vendéglátás tevékenységből származó árbevétele 12 millió Ft és 50 millió Ft közé esik és a szolgáltatóhoz tartozó több szolgáltatási hely esetén még egyik szolgáltatási helynél lévő vendéglátó üzletnél sem választották a VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert. Egy szolgáltató egyetlen vendéglátó üzletben jogosult VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert használni.

Az a szolgáltató, aki 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkezik és már a korábbi regisztrációja során kiválasztotta az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert türelmi időt kap, így 2023. október 1-ig, használhatja az ingyenes szoftvert a jogszabály módosítás értelmében. 2023. október 1. után, kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudja teljesíteni a kötelező adatszolgáltatást. Annak az 50 és 100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező szolgáltatónak, aki már regisztrált és szintén az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert választotta 2024. január 1-ig nem kötelező adatot szolgáltatnia, illetve, ha már szolgáltat adatot, ő is 2023. október 1-ig tudja az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert használni. A türelmi időt követően kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudja teljesíteni a kötelező adatszolgáltatást. Az elérhető szoftverek listáját az info.ntak.hu oldalon tekintheti meg.

Az a szolgáltató, aki 12 és 50 millió forint közötti nettó árbevételt ért el és már regisztrált az NTAK-ban, illetve az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás szoftvert választotta a jogszabály értelmében továbbra is használhatja az ingyenes szoftvert egy szolgáltatási helyen. Számukra az adatszolgáltatás 2024. január 1-től kötelező.

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minden támogatást megadjon a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek az NTAK regisztráció és az adatszolgáltatás folyamata során. Így például – a szakmai szervezetekkel egyeztetve – a vendéglátás szektor számára készített kategorizálási segédlet egy olyan JAVASLAT a szolgáltatók számára, amely útmutatóként szolgál a termékeik csoportosításához.A segédlet a vendéglátó szoftverek értékkészletének feltöltését segíti, hétköznapi, általánosan elfogadott jelentés alapján, ahol egyes fogalmak nem mindig a jogszabályi fogalmakat tükrözik, nem helyettesítik azokat, kizárólag jelen segédlethez készültek.

C) ELLENŐRZÉS

A vendéglátó üzlet NTAK-regisztrációját, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet NTAK-adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal, hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző értesíti az NTAK üzemeltetőjét azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendeletben előírt adatszolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítették.

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minden támogatást megadjon a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek az NTAK regisztráció és az adatszolgáltatás folyamata során. 0-24 órás ügyfélszolgálat áll a szolgáltatók rendelkezésére, amelynek munkatársaia hét bármely napján várják a hívást a 06-1-550-1855-as telefonszámon, vagy e-mailt a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. Személyes tájékoztatás az országos hálózattal bíró Tourinform irodákban érhető el. Továbbá az NTAK adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon is.

Ezenkívül szíves figyelmükbe ajánljuk a vonatkozó jogszabályokat:


Szíves együttműködését ezúton is köszönjük.

Tisztelettel:
Magyar Turisztikai Ügynökség
Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

 Értesítés

Ráckeve Város Önkormányzatának
Képviselő-testülete
2024. április 18-án  (csütörtökön)
14.00  órakor ülést tart
amelyre tisztelettel meghívom.

Képviselő-testületi meghívó
2024. április 18-ai ülésre

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom