Tisztelt Vállalkozók!

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) szerint a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozók (KATA alanyai) adóévre választhatják a helyi iparűzési adóban a (1. pont szerinti) KATA-ra vonatkozó egyszerűsített, tételes adóalap-megállapítási módszert.

(Amennyiben az adózó a NAV-nál a KATA adóalanyiságot választotta, de a KATA adóalanyiságát az önkormányzathoz nem jelenti be a törvényben meghatározott időben, akkor az alábbiakban felsorolt adózási módok közül már csak a 2. illetve 3. pontban részletezett módok szerint számolhatja el adóját.)

Az állami adóhatóságnál (továbbiakban NAV-nál) nyilvántartott 2012. évi CXLVII. törvény alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozók (továbbiakban KATA adóalanyok) az önkormányzati adóhatóságnál háromféle adózási mód közül választhatnak:

  1. Htv. 39/B.§ (3) bekezdés alapján - KATA tételes adózás
  2. Htv. 39/A.§ (1) bekezdés b) pontja alapján adózók - nettó árbevétel 80%-a

(Hipa adóbevallás nyomtatvány + „I” betétlap)

  1. Htv. 39.§ (1) bekezdés alapján adózók - tételes költségelszámolás

(Hipa adóbevallás nyomtatvány + „A” betétlap)

A 2016. évtől a KATA alanya a KATA hatálya alá tartozás (KATA-alanyiság) kezdő napjától számított 45 napon belül vagy az adóév február 15-éig – jogvesztő határidőkig – változás-bejelentési nyomtatvány benyújtásában dönthet arról, ha az adóévi iparűzési adót tételes adóalap szerint teljesíti. (Htv. 39/B. § (9).)

A bejelentési kötelezettség teljesítéséhez az „Bejelentkezés/Változás-bejelentés” nyomtatvány (V. pont) szolgál. A KATA alanyiság kezdő időpontját – a bejelentkezéssel egyidejűleg a – NAV által igazolt dokumentummal szíveskedjen alátámasztani. (Elektronikus úton való bejelentkezés esetén az igazolást e-mailben küldheti el irodánknak.)

A vállalkozásnak ez a döntése a teljes adóévre vonatkozik, és mindaddig van érvényben, amíg változás-bejelentési nyomtatványon a vállalkozás bejelenti, hogy az adó alapját már nem a fix összegű, tételes adóalap szerinti módszerrel kívánja megállapítani.

Amennyiben az adózó nem a fix összegű módszer szerint kíván a következő adóévben adózni, úgy ezen szándékát szintén adóév február 15-éig változás-bejelentési nyomtatványon jelenti be az adóhatósághoz.

Nem kell éves iparűzési adóbevallást benyújtani azon KATA tételes adózást választó vállalkozásoknak, akiknek fix összegű (50.000 Ft/év) iparűzési adót kell fizetnie.

A Htv. 39/B.§ (6) bekezdés alapján a (3) bekezdés szerinti adóalap-megállapítást alkalmazó kisadózó vállalkozás adóbevallást nyújt be az adóévet követő év január 15-ig,

  • ha a (3) bekezdés szerint az adóévre fizetendő adó a (4) bekezdés alapján az adóévre ténylegesen megfizetett adóösszegnél azért kevesebb, mert a kisadózó vállalkozások tételes adójában az adófizetési kötelezettség szünetelésének volt helye,
  • az önkormányzat rendelete alapján az adóévben adóalap-mentességre, adókedvezményre, a 39/D. § alapján az adóalap vagy a 40/A. § alapján az adó csökkentésére jogosult (pl. az ideiglenes jellegű tevékenység végzése után megfizetett átalányadót vagy a megfizetett útdíjat az állandó jellegű adókötelezettségük kapcsán fizetendő iparűzési adóba be kívánják számítani, vagy a foglalkoztatás-növelés címén adóalap-mentességet – 1 fő után 1 millió forint/év – kívánnak érvényesíteni) és az adót csökkenteni kívánja.

A fentiek alapján azon KATA adóalanyok, akik a 2017. évre vonatkozóan a Htv. alapján adóalap-mentességet, adókedvezményt, adócsökkentést kívánnak érvényesíteni, a bevallási kötelezettségüket (mentességre való jogosultság megerősítése) 2018. január 15-ig kötelesek megtenni. (Ezek természetesen csak lehetőségek a KATA-alanyok számára, nem kötelező érvényűek, ám az adóelőny érvényesítése - valamennyi hivatkozott tényállás esetében - csak a bevallás benyújtásával lehetséges.)

A vállalkozás a KATA bejelentkezést megelőző időszakról záró adóbevallást köteles benyújtani.

A szüneteltetésből visszalépő KATA tételes adózó vállalkozásoknak a szünetelés utolsó napját követően - a „Bejelentkezés/Változás-bejelentés” nyomtatványon az V. pont kitöltésével egyidejűleg - 45 napon belül be kell jelentkeznie.

Köszönjük, hogy tájékoztatónkat elolvasta és bejelentési/bevallási kötelezettségét időben teljesíti.

Amennyiben további kérdése van, forduljon munkatársainkhoz.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom