A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó (kata) adóalanyiság választásának helyi iparűzési adóban való bejelentési határideje 2022. február 15-i határnappal lejár! A határidő jogvesztő, ezért kérjük a határidő betartását!

Egyre közkedveltebb a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), így érdemes tudni azt is, hogy ennek az adózási mód választásának – függetlenül az állami adóhatóságnál történt választástól - az önkormányzati adóhatóság felé is van egy egyszeri bejelentési kötelezettsége.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nem elegendő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál választani a KATA-t, hanem amennyiben a helyi iparűzési adóban az önkormányzati adóhatóságnál is ilyen alapon kíván tételes adóval adózni és már az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választotta, úgy ezt az igényét külön be kell – elektronikus úton - jelenteni– az előírt nyomtatványon - az önkormányzati adóhatóságnak!

A kisadózó vállalkozások tételes adóját, adóalap-megállapítás választását a vállalkozó - az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített - bejelentkezési, bejelentési („ASP_ADO_BEJ" számú nyomtatvány) nyomtatványon, a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül vagy 2022. február 15-ig jelenti be az önkormányzati adóhatóság számára. A vállalkozó e döntése a teljes adóévre vonatkozik.

2022. február 15-ig jelentheti be azt is, hogyha az adóalapját 2022. évre már nem a KATA adó szerint kívánja megállapítani a HIPA-ban, mert más adózási módot választott a NAV-nál, vagy kikerült a KATA hatálya alól. A bejelentkezési, bejelentési nyomtatvány végrehajtható okiratnak minősül.

Az Elektronikus Önkormányzati Portálaz önkormányzati ASP-rendszerben az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. Az adózó vagy meghatalmazottja a Portálról tudja az bejelentési kötelezettségének megtételét indítani: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap.

Az online ügyintézéshez szükséges a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztüli azonosítás.

Az elektronikus bejelentkezés és Ráckeve Város Önkormányzata kiválasztását, majd a szerepkörváltás funkció beállítását követően az ÜGYINDÍTÁS menüben ágazat: „ADÓÜGYEK" és ügytípus „ÁLTALÁNOS ADÓNYOMTATVÁNYOK" között „BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS" néven található űrlapon tölthető ki és nyújtható be. („ASP_ADO_BEJ" számú nyomtatvány)

Míg az iparűzési adóbevallás a NAV-on keresztül nyújtható be, addig az iparűzési bejelentkezési, változás bejelentési nyomtatvány kizárólag elektronikus úton nyújtható be, kifejezetten az önkormányzati adóhatósághoz.

A kisadózó vállalkozás az iparűzési tevékenység végzése esetén választása szerint jogosult az adó alapjának egyszerűsített meghatározására. A KATA alanya az adóévre a Htv. 39/B. § (3) bekezdés szerinti egyszerűsített adóalap-megállapítást (székhely, telephely szerinti település esetén az adó alapja 2,5 millió forint) kívánja választani, vagy ezt az adóalap-megállapítási módot az adóévet követő adóévben már nem kívánja alkalmazni. Ekkor az adózó azonosítására szolgáló adatokon kívül csak az adóalap-megállapítás választására vonatkozó nyilatkozatot tartalmazó V. blokkot kell kitölteni.

banner 900x300

Tourinform irodák és információs pontok felújítása

tourinform felujitas

Ráckeve Árpád tér és hév állomás közötti kerékpárút létesítése

logo kerekparut

A Ráckevei Ady Endre Gimnázium épületenergetika korszerűsítése KEHOP-5.2.9-16-2016-00119

adygimi 2 banner

Külterületi helyi közutak fejlesztése..." - VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

eu videki tersegek

Ráckeve Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

banner ASP 2018

A „Határtalanul!” program Kárpátaljai akcióprogram (HAT-17-04) pályázat

hatartalanul banner

Hasznos funkciók

szechenyi 2020 logo

A ráckevei Vadkacsa szabadstrand fejlesztése

logo vadkacsa
 

csaladbarathely

Facebook

RSD Projekt

rsd banner

Online TV

A weboldal cookie-kat használ. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával és az oldal használatával elfogadja őket.
Elfogadom